Vásároljon Tihanyban
a festői szépségű és kedvezményes árú
levendulás és panoráma
hűtőmágnesek
nagy választékából
330 Ft/db-tól 590 Ft/db-ig
a tihanyi panoptikum
ajándékboltjában!

 

Az ajándékbolt múzeumi
belépő nélkül
is megtekinthető!

 

8237 Tihany, Kossuth L. u. 35.
 PANOPTIKUM 

  

  

  

  

 

Magyar Királyok Családfája

A nagy érdeklődésre való tekintettel tájékoztatjuk Önöket, hogy üzletünkben már kapható a Magyar Királyok Családfája című kiadvány, leporelló és plakát (46,5 cm*96,5cm) formátumban! 
 


 

(Magyar Királyok Panoptikuma, 8237 Tihany, Kossuth Lajos u. 35.)
 

Érdeklődés e-mailban »

Tihanyi Panoptikum

Tihany kihagyhatatlan látnivalója a Magyar Királyok Panoptikuma és a Kalózmúzeum, mely kiállítóhely Tihany központjában nyitotta meg kapuját a látogatók előtt 2004-ben. A kiállítás egy érdekes program a Tihanyba látogatók számára.

 

Tovább »

Kalózmúzeum Tihanyban

A Kalózmúzeumban megtalálható Sir Francis Drake-től Anne Bonney-n keresztül a hírhedt Feketeszakállig több híres kalóz élethű viaszfigurája, korabeli enteriőrökkel, fegyverekkel, régi pénzérmékkel, zászlókkal (látható a Jolly Roger is). 


Tovább »

Indián Múzeum

Az Amazonas-medence őslakó indiánjait a mai napig misztikus köd övezi. Amatőr etnográfusként a teljesség igénye nélkül szeretnénk bemutatni a shuar indiánokat, akiknek ősi szokásai az esőerdő mélyén lassan a múltba vesznek.
 

Tovább »

 

Tihanyi látnivalók ajánló

Tihanyi Látnivalók Tárháza
www.tihanyilatnivalok.hu

 

 

A google találati listája szerint weboldalunkat legtöbbször az alábbi kifejezésekre keresve érték el:  tihanyi kiállítás, tihanyi kiállítás a királyokról, tihanyi kiállítóhely a királyokról és kalózokról, tihanyi látnivaló, Tihany érdekesség, tihanyi kulturális program, Tihany panoptikum, tihanyi múzeum, múzeum Tihanyban, tihanyi kalózmúzeum, kalózmúzeum, történelmi kiállítás Tihany

 

 

Weboldalunk már a következő kifejezésekre keresve is elérhető: tihanyi Magyar Királyok Panoptikuma, Panoptikum kisokos, panoptikum infótár, Magyar uralkodók, Magyar uralkodók lista

Az Amazonas Múzeum vendégkiállításáról

Ismerje meg Amazónia titokzatos őslakóit, a szent vízesések népét, Dél-Amerika legrettegettebb harcosait!

A múzeum alapítója 2003 nyarán ismerkedett meg Dél-Olaszországban egy dél-amerikai családdal. A családfő, Estuardó Ecuadorban dolgozott és több - az amazóniai esőerdőben épülő - iskola számára gyűjtött adományokat. A gyűjtemény létrehozója Estuardótól hallott először a harcos múltú shuarokról, a Szent Vízesések népéről. A beszélgetések során kiderült, hogy Estuardó apja is shuar indián, aki még ma is az ősi hagyományok szerint, az esőerdőben éli mindennapjait.

Ez a találkozás keltette fel az alapító kíváncsiságát a távoli kultúra iránt, melyet további találkozások, levelezések, és anyaggyűjtés követett. Hosszú évek gyűjtőmunkájának eredményeképpen született meg az itt látható kiállítás.

 

Az Amazonas Múzeum nagy sikerű vendégkiállítása egy - a dél-amerikai esőerdőben élő - népcsoportot, valamint ennek a nagyvárosi szocializáció során kialakult szubkultúráját mutatja be, autentikus tárgyak, grafikák és replikák segítségével.

A shuar indiánok – régebbi nevükön jivaro indiánok Ecuador nyugati felén és Peru északi területein, az Andok keleti lejtőin élnek. Nevüket a spanyol konkvisztádoroktól kapták.

A 16. században Dél-Amerikát ellepték az aranyra éhes konkvisztádorok. A feljegyzések szerint a shuar indiánok törzsfőnöke – megelégelvén a rablást és a pusztítást - a spanyolokat leitatta, a város lakóit lemészárolták, a kormányzó és néhány előkelő nemes torkába pedig olvasztott aranyat öntöttek. Sok száz spanyol levágott és zsugorított fejét vitték magukkal az indiánok.

Az 1930-as évektől a civilizáció terjedésének és a katolikus hittérítők munkájának következtében a shuar indiánok
nagy része közösségekbe tömörült, és fokozatosan beilleszkedett az ecuadori társadalomba. A gyerekek ma már iskolákban tanulnak, a férfiak a hadseregben szolgálnak, de ma is ápolják tradícióikat. Az ősi szokások egy része az esőerdő mélyén lassan a múltba vész…

 

A kiállításon számos kuriózum látható. 
Különlegessége az a madártoll-fejdísz, amelynek tollazatát a madár megnyúzásával nyerték. Másik egyedi darab az óriáskígyó bőréből készült csörgős ágyékkötő, mely a hozzátartozó csonthéj-melltartóval együtt alkot komplett női öltözéket.

Több fúvócső és a hozzájuk tartozó növényi méreganyag-tartó is található a tárlókban természetesen curare(izombénulást és fulladást okozó méreg) nélkül.