Vásároljon Tihanyban
a festői szépségű és kedvezményes árú
levendulás és panoráma
hűtőmágnesek
nagy választékából
330 Ft/db-tól 590 Ft/db-ig
a tihanyi panoptikum
ajándékboltjában!

 

Az ajándékbolt múzeumi
belépő nélkül
is megtekinthető!

 

8237 Tihany, Kossuth L. u. 35.
 PANOPTIKUM 

  

  

  

  

 

Magyar Királyok Családfája

A nagy érdeklődésre való tekintettel tájékoztatjuk Önöket, hogy üzletünkben már kapható a Magyar Királyok Családfája című kiadvány, leporelló és plakát (46,5 cm*96,5cm) formátumban! 
 


 

(Magyar Királyok Panoptikuma, 8237 Tihany, Kossuth Lajos u. 35.)
 

Érdeklődés e-mailban »

Tihanyi Panoptikum

Tihany kihagyhatatlan látnivalója a Magyar Királyok Panoptikuma és a Kalózmúzeum, mely kiállítóhely Tihany központjában nyitotta meg kapuját a látogatók előtt 2004-ben. A kiállítás egy érdekes program a Tihanyba látogatók számára.

 

Tovább »

Kalózmúzeum Tihanyban

A Kalózmúzeumban megtalálható Sir Francis Drake-től Anne Bonney-n keresztül a hírhedt Feketeszakállig több híres kalóz élethű viaszfigurája, korabeli enteriőrökkel, fegyverekkel, régi pénzérmékkel, zászlókkal (látható a Jolly Roger is). 


Tovább »

Indián Múzeum

Az Amazonas-medence őslakó indiánjait a mai napig misztikus köd övezi. Amatőr etnográfusként a teljesség igénye nélkül szeretnénk bemutatni a shuar indiánokat, akiknek ősi szokásai az esőerdő mélyén lassan a múltba vesznek.
 

Tovább »

 

Tihanyi látnivalók ajánló

Tihanyi Látnivalók Tárháza
www.tihanyilatnivalok.hu

 

 

A google találati listája szerint weboldalunkat legtöbbször az alábbi kifejezésekre keresve érték el:  tihanyi kiállítás, tihanyi kiállítás a királyokról, tihanyi kiállítóhely a királyokról és kalózokról, tihanyi látnivaló, Tihany érdekesség, tihanyi kulturális program, Tihany panoptikum, tihanyi múzeum, múzeum Tihanyban, tihanyi kalózmúzeum, kalózmúzeum, történelmi kiállítás Tihany

 

 

Weboldalunk már a következő kifejezésekre keresve is elérhető: tihanyi Magyar Királyok Panoptikuma, Panoptikum kisokos, panoptikum infótár, Magyar uralkodók, Magyar uralkodók lista

A Kalózmúzeumról

A Kalózmúzeum Tihany központjában, a Kossuth Lajos utcában található (ez Tihany főutcája) közvetlenül a Mádl Ferenc tér szomszédságában. 

A kiállítás azzal a nem titkolt céllal nyílt, hogy vonzó új programlehetőséget kínáljon a Tihanyba látogatók számára.

A Kalózmúzeumban megtalálható Sir Francis Drake-től Anne Bonney-n keresztül a hírhedt Feketeszakállig több híres kalóz élethű viaszfigurája, korabeli enteriőrökkel, fegyverekkel, régi pénzérmékkel, zászlókkal (látható a Jolly Roger is). 

Amióta a tengereken kereskedelmi hajózás létezik, kalózok – ádáz tengeri rablók – tartották rettegésben a hajósokat. Az ókori Görögország kalózai az Égei-tengeren lestek áldozataikra már a Kr. e. 5. században, foglyaikat váltságdíj ellenében engedték szabadon, vagy eladták rabszolgának. 
Az égei-tengeri Délosz kikötővárosában – mely a Római Birodalomhoz tartozott (Kr. e. 200-tól Kr. u. 476-ig) – az élénk kereskedelem vonzotta a kalózokat, akik itt eladhatták a zsákmányolt rabszolgákat és egyéb rablott kincseiket.

A IX. századi észak-európai népeket is rettegésben tartották a félelmetes és irgalmat nem ismerő viking kalózok.
A XI. században a keresztes hadjáratok idején a muzulmán tengeri rablókat barbár kalózoknak nevezték, akik gyors hajóikkal megtámadták a velencei és genovai hajókat. A leghíresebb barbár kalózkapitányok nevét egész Európa rettegte. Az angol, francia és karibi kalózok is portyáztak, hírük szárnyra kelt s a kikötők kocsmáinak legendás alakjaivá váltak, néhányuk neve a mai napig közismert.

 

A tárlat megtekintése minden korosztály számára érdekes látnivaló Tihanyban. A célcsoportok között különös súllyal szerepelnek a családosok, hiszen az élményszerű feldolgozás a gyerekek számára is izgalmas lehet. 

A nyaralás során mindenképpen érdemes a tihanyi kulturális programok között körül nézni, és egy borúsabb nap során a múzeumba ellátogatni. Több kiállítás is található a településen, de ez a kiállítóhely kiemelkedik a tihanyi érdekességek közül.

 

Tudta?

Tudta, hogy voltak női kalózok is a tengerek vámszedői között?

Bizony voltak, az egyik ilyen híres-hírhedt kalóznő Anne Bonney volt, aki a 17. század végén született jómódú családba Írországban. Vörös hajával és heves természetével már kamaszként kitűnt kortársai közül. Ügyvéd édesapjával letelepedtek az Újvilágban, ahol apja ültetvényt vásárolt. Anne 16 évesen egy James Bonney nevű tengerésszel megszökött és összeházasodott, majd egy hozományvitát követően felgyújtották apja ültetvényét. Párjával egy kalózhajón leltek otthonra, ahol megtanult a legénységgel együtt inni, káromkodni és ölni. Egy idő után a hajó kapitányával szerettek egymásba és együtt folytatták a kalóz életet.

Mary Read a másik elhíresült kalóznő Angliában született 1690 körül, ahol özvegy édesanyja fiúként nevelte. Kamaszként elszegődött egy hadihajóra matróznak. A harcok során kitűnt bátorságával; nem sejtették tengerésztársai, hogy valójában a ruha egy lányt takar. Ám egy alkalommal Anne Bonney-nak és társainak fogságába esett, ahol Anne hamar felfigyelt rá és rájött az igazságra, hogy valójában lány. Mary Read, Anne Bonney társaságában hamar elsajátította a kalózok durva beszédmódját és olyan kemény, félelmet nem ismerő tengeri rabló vált belőle, hogy még a kalóz társai is rettegtek tőle. A kalóz romantikának egy hadihajó váratlan támadása vetett véget – amikor is a kalózhajó részeg legénységét lemészárolták és egy részüket - köztük a két nőt is - foglyul ejtették. A két kalóznő terhesnek vallotta magát – tudták, hogy akkor nem kötik fel őket. Mary alig 30 évesen a börtönben halt meg magas lázzal kísért betegségben, Anne Bonney-t rég elhagyott apja váltotta ki, ő majdnem 80 éves korában halt meg.

Tihanyban, a Magyar Királyok Panoptikuma & Kalózmúzeumban megtekinthető Anne Bonney és Mary Read viaszból készült életnagyságú szobra.

Várjuk Önt és családját is Tihanyban, a Kalózmúzeumban!